EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 1922/2006 privind înființarea unui Institut European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul înființează Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE), care asistă instituțiile Uniunii Europene și statele membre ale UE la integrarea principiului egalității de gen în politicile lor și la combaterea discriminării pe criteriul sexului.

ASPECTE-CHEIE

Obiectivele EIGE

Institutul pune know-how-ul său tehnic la dispoziția instituțiilor Uniunii Europene (UE) și a statelor membre pentru a contribui la:

  • promovarea și consolidarea egalității de șanse dintre femei și bărbați;
  • includerea abordării integratoare a dimensiunii de gen în toate politicile UE și în politicile naționale rezultate;
  • combaterea discriminării pe criteriul sexului;
  • sensibilizarea cetățenilor UE cu privire la egalitatea de gen și la necesitatea de a aborda problema violenței împotriva femeilor.

Orientările EIGE

  • Institutul își bazează activitatea pe date obiective, comparabile și fiabile la nivel european.
  • Acesta este responsabil pentru colectarea, analiza și difuzarea informațiilor privind egalitatea de gen.
  • Institutul elaborează:
    • metode de ameliorare a obiectivității, a comparabilității și a fiabilității datelor la nivel european prin stabilirea unor criterii pentru a îmbunătăți coerența informațiilor și pentru a lua în considerare aspectele legate de gen la colectarea datelor;
    • dialogul și cooperarea cu organizații neguvernamentale și cu organizații care militează pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, cu universități și experți, centre de cercetare, parteneri sociali și organisme conexe care urmăresc în mod activ să realizeze egalitatea de șanse la nivel european și național.
  • Acesta elaborează, analizează, evaluează și diseminează instrumente metodologice pentru a sprijini integrarea perspectivei de gen în toate politicile naționale și ale UE.
  • Institutul realizează studii privind situația egalității de gen în Europa.
  • Acesta organizează reuniuni ale experților pentru a sprijini activitatea de cercetare a institutului, încurajează schimbul de informații între cercetători și promovează includerea unei perspective de gen în activitatea de cercetare a acestora.
  • De asemenea, institutul difuzează informații despre exemplele pozitive de roluri atipice pentru femei și bărbați în toate sectoarele societății și își prezintă concluziile și inițiativele menite să facă publice și să valorifice astfel de exemple de succes.
  • Pentru a sensibiliza cetățenii UE cu privire la egalitatea de gen, institutul organizează conferințe, campanii și reuniuni la nivel european și creează resurse documentare accesibile publicului.

Funcționarea

  • Institutul își îndeplinește sarcinile într-un mod independent și transparent .
  • Acesta este condus de un consiliu de administrație, condus de un director și asistat de un forum de experți.
  • Sediul institutului se află la Vilnius (Lituania).
  • În special, EIGE colaborează îndeaproape cu Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (a se vedea sinteza), cu Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (a se vedea sinteza), cu Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (a se vedea sinteza) și cu Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (a se vedea sinteza).

Buget

  • În fiecare an, institutul întocmește o estimare a tuturor veniturilor și cheltuielilor, care trebuie să fie echilibrate. Această estimare, care trebuie să includă un proiect al schemei de personal, este transmisă de către Consiliul de administrație Comisiei Europene până cel târziu la 31 martie. Estimarea este apoi transmisă autorității bugetare a UE (formată din Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene), împreună cu anteproiectul de buget al UE. Pe baza acestei estimări, Comisia înscrie în anteproiectul de buget general al UE estimările pe care le consideră necesare pentru schema de personal și valoarea subvenției ce trebuie suportată din bugetul general al UE, pe care îl prezintă apoi autorității bugetare.
  • În conformitate cu cadrul financiar multianual pentru perioada în cauză, autoritatea bugetară autorizează alocările pentru subvenția anuală din bugetul general al UE și adoptă schema de personal.
  • Bugetul EIGE este adoptat de Consiliul de administrație și devine definitiv după adoptarea definitivă a bugetului UE. După caz, acesta este ajustat în consecință.
  • Alte surse de venit ale EIGE pot include plățile primite pentru serviciile prestate, orice contribuție financiară a organizațiilor internaționale sau a țărilor din afara UE și orice contribuție voluntară din partea statelor membre.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 19 ianuarie 2007.

CONTEXT

  • Egalitatea de gen este un drept fundamental în temeiul Tratatului de la Lisabona și unul dintre domeniile de politică prioritare ale UE. Cu toate acestea, este necesar să se facă progrese suplimentare pentru a se ajunge la o egalitate de gen reală în toate sferele vieții profesionale și ale vieții private. În acest sens, EIGE joacă un rol important în furnizarea know-how-ului necesar pentru a sprijini elaborarea de politici privind egalitatea de gen în întreaga UE.
  • Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 1922/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind înființarea unui Institut European pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați (JO L 403, 30.12.2006, pp. 9-17)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1922/2006 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2019/126 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 ianuarie 2019 de înființare a Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2062/94 al Consiliului (JO L 30, 31.1.2019, pp. 58-73)

Regulamentul (UE) 2019/127 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 ianuarie 2019 de înființare a Fundației Europene pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Eurofound) și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1365/75 al Consiliului (JO L 30, 31.1.2019, pp. 74-89)

Regulamentul (UE) 2019/128 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 ianuarie 2019 de înființare a Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 337/75 al Consiliului (JO L 30, 31.1.2019, pp. 90-105)

Regulamentul (CE) nr. 168/2007 al Consiliului din 15 februarie 2007 privind înființarea Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (JO L 53, 22.2.2007, pp. 1-14)

Data ultimei actualizări: 14.12.2021

Top